18. ročník Koštovské neckyády opět nabídl hodně k vidění. I přes nejisté počasí se na startu sešlo rekordních 26 plavidel, která nesla 105 pasažérů. Mezi nimi byli Shrek s Fionou, oslíkem i kocourem, Mumie z Údolí králů, Krotitelé duchů, figurky ze hry Člověče, nezlob se, loňský čuník, hasiči, popeláři a mnozí další. Na plavbu korytem řeky Bíliny vyrazil dokonce i Přemysl Oráč se svým pluhem. Hned po startu tak bylo pěkně živo. O kolize a eskymáky nebyla nouze. Hned v první zatáčce se poroučel Sněhurák se svými trpaslicemi. Posádka Truhlíku nevydržela o moc déle a okusila vodu v Bílině jen o několik metrů dál. Přestože z truhlíku moc nezůstalo spatřila jeho posádka cílový most v Koštově. Tři další plavidla tolik štěstí neměla. Kromě zmíněného Sněhuráka si velkou smůlu vybraly houbičky, které po nešťastné kolizi s Čuníkem skončily ve vodě kousek za Stadicemi. Do cíle se nepodívalo ani plavidlo Neporazitelných Galů, kteří dokonce zůstali stát v produ řeky a byli zachráněni posádkou projíždějících Popelářů. Trať byla opět obklopená velkým počtem diváků, kteří sledovali posádky hlavně z mostů ve Stadicích a v Koštově. Další pak sledovali průběh Neckyády přímo ze svých zahrádek. V cíli pak na posádky čekal most plný zavěšených odměn. Tentokrát se však diváci mohli těšit na originální příjezd, který si jednotlivé posádky přichystaly. Hokejisté Slovanu si dali nefalšovanou bitku, Krotitelé duchů zase otočili své plavidlo a namířili si to na chvíli zpět ke startu. Fiona s Oslíkem a Kocourem rozzlobili zlobra, aby se vzápětí všichni vykoupali. Zdravotníci z Nemocnice na kraji Újezda se nezapomněli pochlubit svojí speciální infuzí. Hasiči byli věrní svému poslání a vydatně zásobovali ostatní plavidla i diváky na břehu proudem vody. Spedice z Újezda v cíli ještě více potrápila své už tak poškozené plavidlo. Figurky si hodili kostkou a zahrály si “Člověče, nezlob se”, při kterém musela vyhozená figurka do vody.

To už ale diváci začínali hlasovat o nejhezčí plavidlo. Po dojetí posledního plavidla se pak vše přesunulo na zahrádku restaurace U Jelena, kde proběhlo i vyhlášení výsledků a předání cen. Z hasičského se vysvlékl Jirka Kopecký, který ihned po vyhlášení rozjel tradiční zábavu.

    Závěrem bychom rádi poděkovali všem sponzorům letošní Neckyády a všem, kteří nám pomáhali s přípravou a organizací akce. Největší dík ale patří posádkám všech plavidel nejen za účast, ale také za úžasná plavidla i kostýmy. Těšíme se na vaše nápady i v roce 2012.

Bavte se s námi!